Als centres de Sociohabitatge es vol transmetre diferents valors en l’aprenentatge, no és tan sols ensenyar l’idioma i fer classes d’alfabetització, sinó contextualitzar l’estudi: ensenyar la història, la cultura i les tradicions del país d’acollida, i compartir la diversitat cultural als nostres centres, és una assignatura d’aprenentatge molt important.
Cada festa cultural és un gran recorregut per als nostres usuaris i usuàries, ensenyar-los a conèixer millor el país d’acollida per facilitar-los la integració i convivència.
Les experiències culturals ofereixen oportunitats d’esbarjo, entreteniment, aprenentatge i serveixen per compartir experiències els uns amb els altres. Comprendre cultures diverses us pot ajudar a comunicar-vos de manera eficaç de diverses maneres.
En conseqüència, és important que nens i adults descobreixin els costums i tradicions del país on viuen. A l’aula vam obrir un gran debat a les nostres classes per conèixer les festes del país d’acollida, el dia de Tots Sants i la Castanyada, que va transportar els nostres alumnes a viatjar amb els seus records al seu país d’origen i a explicar que com era al seu país aquest ritual entorn del món dels morts i els cementiris.
Ens varen explicar que era un indret molt sagrat, recordant als éssers estimats difunts que es visiten cada divendres i portant dolços a manera d’ofrena com pa, o com netegen les sepultures i planten flors.
Els alumnes procedents del Senegal, van explicar que menjar castanyes és un símbol de l’arribada de la tardor.
A cada festa tradicional a Espanya aprenem d’altres cultures i també ampliem el nostre vocabulari i aprenentatge sobre la història i la cultura.