La cultura popular és aquella que ens ensenya el poble, aquella que s’aprèn al carrer i amb la gent que ens envolta. Aquesta setmana el debat amb els alumnes ha estat els records de les festes populars que els transporten al lloc d’origen.
La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc, la Nit de les Bruixes o la Nit del Ros, se celebra arreu de Catalunya durant la nit entre el 23 i 24. El dia de Sant Joan és el 24 de juny, però la revetlla de Sant Joan se celebra la nit del 23. És una nit màgica en què se celebra el solstici d’estiu, amb dos dies de retard.
Les celebracions tenen el foc com a element característic. Es fan fogueres comunals i familiars. Segons la tradició de cada localitat se’n munten moltes de diferents o només se’n fan en una plaça o carrer en concret, tradicionalment amb objectes inservibles de fusta que s’han anat acumulant durant tot l’any. En les celebracions hi té un lloc destacat la pirotècnia.
Gastronòmicament s’acostumen a acompanyar les reunions familiars al vespre pròpies d’aquesta data amb coca de Sant Joan, recapte o llardons.
Per l’ocasió a Sant Joan hem realitzat una activitat molt especial per tal que els alumnes poguessin celebrar-ho a la seva manera. Vam dur a terme “el cofre del tresor” que consistia a escriure en papers, diferents mals records i els vam col·locar dins d’un cofre.
D’un altra banda escrivíem somnis i desitjos que teníem. A continuació cremàvem els mals records i dins del cofre només quedaven els nostres somnis i bons desitjos. A mode de ritual o sanejament de l’ànima a través del foc queden oblidats aquells mals records.
Amb aquest taller vam compartir les nostres angoixes del passat com un nexe comú, tots hem deixat la nostra llar per estar en un altre país i compartim un dolor comú però també hem vist que la immigració és positiva. Ja que ens fa de nou, ens fa més forts, ens fa valents i ens ensenya molts valors del èsser humà, com son compartir, la solidaritat, l’amor desconsiderat, l’empatia, etc.
Hi ha un punt en comú entre Sant Joan i altres cultures del món àrab com al Marroc, Argelia o Palestina. Parlem del Mawlid al-Nabi, Moulout en dialecte algerià és l’aniversari del profeta. On les famílies musulmanes es reuneixen per fer un gran sopar cap al vespre. Una mica més entrada la nit els nens i joves amb els coets, petards i focs artificials surten a divertir-se fins que es fa de dia i tot plegat s’assembla a una revetlla com la que es fa a Sant Joan.
Les dones encenen les espelmes dins de casa que representen cada membre de la família. I posen incens per allunyar els mals esperits i al mal d’ull habitació per habitació. La majoria de les famílies es posen el vestit regional i es dur a terme la tradicional henna.
La immigració té sens dubte un fort impacte en la vida de les persones que creuen les fronteres del seu món, i a més de les qüestions econòmiques i d’integració social, és important també considerar els impactes psicosocials dels procés migratoris. Marxar d’un lloc i començar una vida en un altre, independentment dels motius i causes del procés migratori, implica sempre elaborar el que es deixa fent el dol.
Pels alumnes aprendre coses noves i fer clases de castellà els fa portar millor el seu dol.