Aquest any els musulmans celebren Ramadà amb l’arribada de la primavera, estació d’alegria, renovació i riquesa. Ramadà és el mes més important del calendari musulmà, un dels cinc pilars de l’Islam. Ramadà és un més de fe, de reflexió, empatia, solidaritat, depuració i precs, però sobretot està ple de comunitarisme i de molta unió.
El Ramadà consisteix a dejunar durant trenta dies, des que surt el sol fins que es pon.
Durant el Ramadà, els musulmans busquen créixer espiritualment i construir relacions més sòlides amb Al·là. Ho fan resant i recitant l’Alcorà i fent i fent que les seves accions siguin intencionals i desinteressades, i abstenint-se de xafardejar, mentir i barallar.
A Ramadà les dones passen tots el dia cuinant, preparant pa, pastissos i dolços, per repartir entre les famílies necessitades i les mesquites.
Als nostres centres tenim usuaris musulmans de diferents països i continents i per tal que se sentin com a casa organitzem tallers i xerrades per ensenyar i conèixer més aquesta religió i cultura. Els nostres alumnes són els millors mestres per parlar-nos de la seva cultura, tradició, costums en aquest mes tan sagrat per a ells i elles.
Els nostres usuaris ens van fer viatjar fora dels murs de les nostres aules fent-nos descobrir la seva cultura i tradicions i fent-nos reviure i compartir els seus records de Ramadà en família.
Un bonic viatge multicultural pel Marroc, Algèria Senegal, Mali, Pakistan Afganistan i més països, compartint sentiments, gastronomia, traduccions i la fe.
Una alumna d’Afganistan ens va explicar com se celebra el Ramadà al seu país amb certa tristesa d’estar lluny de la família però també amb orgull i alegria de compartir la seva cultura amb altres persones i de sentir-se escoltada. Una cultura que molts desconeixen i jutgen i que, en canvi, està plena d’una gran riquesa i aprenentatge. A més a més, aprendre una nova cultura forma part de la integració i una convivència basada en el respecte i la curiositat d’aprendre els uns dels altres.
És enriquidor i ens fa créixer com a societat. Creant una societat tolerant on tots tenim un lloc propi.
Aquesta alumna n’explica també que l’aparició de la lluna creixent marca l’inici del Ramadà i que, tanmateix, els musulmans segueixen el calendari musulmà que va començar amb el viatge del profeta a la Medina a fa 1444 anys.
Les alumnes de Canigó van participar en un taller de cuina en un altre centre i ens van fer gaudir-ne gran art a la cuina i degustar plats típics de Ramadà.
Feliç Ramadà, Ramadà Mubarak a tothom!