El Ramadà és un mes sagrat perquè coincideix amb el moment que Mahoma va rebre la seva primera revelació de l’Alcorà, el llibre sagrat de l’Islam.
Durant aquest període, els musulmans han d’evitar beure i menjar mentre és de dia. Tampoc poden fumar ni mantenir relacions sexuals. Els creients consideren que el seu sacrifici els permet acostar-se a Al·là, el déu musulmà.
A més, també és un període per a penedir-se dels pecats, reflexionar sobre la seva religió i posar-se en la pell dels més necessitats. Ramadà és un pilar dels cinc pilars d’Islam, mes de fe, oració, reflexió i comunitat. El mes de dejuni que comença des de l’alba fins a l’ocàs.
Dejunar durant el Ramadà és obligatori per a tots els musulmans que estiguin en plena salut i que hagin passat la pubertat. No obstant això, també és una prova física i psicològica molt dura, sobretot a l’estiu, quan hi ha més hores de sol i els creients han de dejunar més durant més temps.
Aquest any va començar diferent que el 2020 en el que tothom estava confinat i totes les mesquites i llocs de culte estaven tancats.
Aquest any l’hem viscut amb consciència i prudència, ens sentim més lliures i relaxats, però som prudents, ja que encara no s’ha acabat aquest gran enemic Mundial, la Covid-19.
Malgrat aquesta pandèmia cruel, l’entusiasme dels fidels musulmans de celebrar aquest sagrat mes respectant tots els protocols sanitaris.
L’alumne Fethi del centre de Mallorca ens va regalar una gran xerrada sobre el Ramadà i Laylatul el Qdr que significa nit del destí. Consisteix en el fet que els musulmans passen tota la nit resant, invocant la seva pietat i salvació perquè en aquesta nit el sagrat Alcorà sigui revelat al cor del profeta.
En aquesta data Allah va escriure els primers versos de l’Alcorà. L’hem revelat en nit del destí, aquesta nit val més que mil mesos. És una nit de pau. Feliç Laylat El Qadr que serà la nit del 26 de Ramadà.
El Ramadà és una festa en comunitat pel que són unes dates molt assenyalades en què la gent migrant o que es troba sola puguin sentir més enyorança d’estar amb els seus. Per això als nostres centres volem que tothom se senti en família i en comunitat.
El Ramadà també és una oportunitat per a reunir-se amb la família i amics. Els musulmans acostumen a desdejunar i a resar tots junts abans de la sortida del sol, i tornen a reunir-se al vespre per a compartir el sopar.
El primer dia del Ramadà, els creients solen prendre el desdejuni (suhoor) a les 4 de la matinada. Després realitzaran la primera pregària del dia, el fajr. El menjar del vespre es diu iftar. Els musulmans trenquen el dejuni prenent dàtils i aigua, tal com es creu que ho va fer el profeta Mahoma.
Després resen i sopen.
Ramadà Mubarak a tothom!